فضای مجازی در ۲۰۲۵
چکیده :
جهان در دهه آتی با تغییرات فوق العاده ای در رشد عناصر مشترک روبرو خواهد بود. یکی از این عناصر مشترک، فضای مجازی است که معنای این رشد، کاربران بیشتر، تجهیزات بیشتر، اتصال بیشتر و اطلاعات بیشتر میباشد. البته اهمیت این مساله بیشتر از اعداد و ارقام بزرگ است. زیرا رشد در فضای مجازی مبتنی بر توسعه معمول الگوهای فعلی نیست بلکه توسط برخی عوامل خارجی ایجاد و هدایت میشود که بسیاری از آنها بصورت مستقیم یا غیرمستقیم تحت تاثیر سیاست گذاری های عمومی می باشند.
گزارش فضای مجازی ۲۰۲۵ با عنوان تصمیم گیری های امروز، زمینه ساز آینده، تلاش دارد با بررسی چشم انداز و آنسوی روندهای فناوری، عوامل موثر بر این تغییرات را پیش بینی نماید. رایانش ابری، اینترنت اشیا، داده های کلان، و امنیت سایبری از جمله موضوعات حال حاضر و آتی این حوزه می باشند. اما عناصر تغییر دهنده ای که زمینه ساز آینده فضای مجازی می باشند، کدامند؟ نحوه تاثیرگذاری سیاستگذاری های عمومی بر رشد بالقوه چگونه است؟ تغییرات زمین ساختی موثر بر فضای مجازی و امنیت سایبری کدامند؟ و این سوال که چگونه سیاستها می تواند فرصت های موجود برای کشورها و مناطق مختلف را توسعه داده و یا محدود کند؟
جهان به هم متصل امروز در عین حال که فرصتهای شگفتانگیزی را فراهم می کند، با خطرات قابلتوجهی مخصوصاً در حوزه امنیت سایبری همراه است. مساله مهم این است که منبع تهدیدها منحصر به عناصر معمول و شناخته شده مانند افراد مجرم، نرم افزارهای مخرب یا حملات سایبری نیست، بلکه ریسک ها میتوانند بواسطه سیاست گذاری ها نیز ایجاد شوند. سیاستگذاری در زمینه چالش مهاجرت، نیازهای آموزشی و نیروی کار، آزادسازی تجاری، همچنین همکاریهای بینالمللی به منظور حل وفصل مناقشات سایبری، آینده فضای مجازی را برای کلیه اقتصادهای توسعه یافته یا نوظهور شکل می دهد. سیاست گذاری موفق بایستی قادر باشد میان نوآوری و امنیت در فضای مجازی تعادل برقرارکند.
در گزارش فضای مجازی ۲۰۲۵، تغییرات پیش بینی شده جهان آنلاین، فرصتهای ناشی از همکاری و نوآوری، همچنین خطرات ناشی از انزوا و تنظیمات نابجا بیان می شود. این موارد برنده و بازنده ندارد ولیکن می تواند زمینه ای برای ارزیابی نتایج سیاست های انتخابی درخصوص موضوعات مختلف مانند آموزش، مهاجرت، تجارت و پیامدهای امنیت سایبری فراهم نماید.
تصمیمات سیاستی امروز درعین حال که نشان دهنده مشکلات دیروز می باشند می توانند چشمانداز آینده فضای مجازی را نیز تصویر نمایند. مساله مهم برای سیاستگذاران انجام اقدامات به صورت آگاهانه می باشد. این گزارش مجموعه ای از سناریوها و چارچوبها جهت ارزیابی تصمیمات سیاستی امروز برای سیاستگذاران، رهبران کسب و کار و سایر تصمیمسازان ارائه میدهد. تصمیمگیری مبتنی بر اطلاعات و منابع پشتیبان آن، میتواند موجب ریسک کمتر و هدایتگری بیشتر برای فضای مجازی ۲۰۲۵ و حتی فراتر از آن ایجاد کند.
این گزارش با فراهم نمودن فضای گفتگو، بحث و درک بیشتر درباره چالشها و فرصتهای پیش رو، راه های بهره برداری از آن را نیز ارائه می کند.
در ۲۵ سال پس از هزاره جدید، فضای سایبری چگونه خواهد بود؟ تا سال ۲۰۲۵، بیش از ۹۱ درصد مردم کشورهای توسعه یافته و نزدیک به ۷۵ درصد اقتصادهای نوظهور از اینترنت استفاده می کنند و وابستگی به اینترنت نه فقط یک مفهوم بلکه واقعیتی جدید خواهد بود.
- دولتها میتوانند تجارت را آزاد یا محدود کنند، سرمایهگذاری خارجی را تشویق یا ممنوع نمایند، ذینفعان را در بحثهای سیاست گذاری درگیر یا حذف کنند، همکاری های مشارکتی را ترویج یا محدود کنند، توسعه و حمایت از استانداردهای بینالمللی یا ایجاد استانداردهای داخلی.
- سرمایه گذاری کسب و کارها در تحقیق و توسعه و ایجاد فناوریهای تغییردهنده و حمایت فعالانه از توسعه فناوری به منظور کاهش هزینه و افزایش بهرهوری، یا مقاومت در برابر تغییرات فناوری.
- سازمان های اجتماعی میتوانند نیروی کار را برای مواجهه تقاضای بازار کار در حال تحول آماده سازند، یا میتوانند سیستمهای آموزش و پرورش از رده خارج را حفظ کنند. تمرکز بر آموزش عمومی مهارتها و سواد دیجیتالی، یا پذیرش شکاف مهارتی و سواد دیجیتالی.
مدل سایبری ۲۰۲۵
۱- روش شناسی
- پیشبینیهای اولیه برای ۸۰ کشور براساس مدلهای اقتصادی نهاییشده.
- پیشبینیهای خوشبینانه و بدبینانه برای هر پیشبینی اولیه که منعکسکننده انحرافات معنادار از لحاظ اقتصادی، مبتنی بر سطح نوسانات کشور و روندهای بلند مدت می باشد.
- شاخص های پیشبینی کلیدی که به توسعه هر مدل کمک میکنند.
۲- سناریوهای آینده: فلات۴ ، قله۵ و دره۶
- حفاظت از امنیت و حریم خصوصی در برابر تهدیدات
- تامین منابع مورد نیاز همراه با تغییرات جمعیتی.
- آمادهسازی نیروی کار ماهر برای پاسخگویی به نیازهای درحال تغییر
ویژگی دوم شکاف مهارتی، بدان معنی است که بالا بردن سطوح آموزشی به تنهایی کافی نیست بلکه برنامه تحصیلی آموزش و پرورش بایستی با نیازهای صنعت هماهنگ شود. به عنوان مثال، نیاز رو به رشد و برآورده نشدهای برای فارغالتحصیلان در علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات۱۳ وجود دارد. دفتر آمار کار ایالات متحده سالانه برای بیش از ۱۲۲۰۰۰ شغل با مدرک کارشناسی علوم کامپیوتر، برنامه ریزی میکند، با این حال سالانه فقط ۵۱۰۰۰ مدرک کارشناسی علوم کامپیوتر دریافت میشود. اقتصادهای نوظهور مانند چین، هند و برزیل الگوی متفاوتی را نشان میدهد. برای مثال، سهم ۴ درصدی مدارک کارشناسی مهندسی کشور آمریکا در مقایسه با سهم ۳۱ درصدی کشور چین نمونه ای از این الگوی متفاوت است. عدم تعادل در نرخ فارغ التحصیلان علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات، نیاز به رقابت محیطی، استعدادیابی فنی و جابجایی نیروی کار را افزایش خواهد داد.
- اثرات یک رویداد پیشبینی نشده بر فضای مجازی
- فقدان معیارهای امنیت سایبری
- شکست در همکاری بخش دولتی و خصوصی
پی نوشت :
۲- linear panel data
۳- non-linear S curve
۴- Plateau
۵- Peak
۶- Canyon
۷- Foreign Direct Investment
۸- three future tectonic shifts
۹- Cybersecurity Risk Paradox
۱۰ – MIT Technology Review
۱۱- The McKinsey Global Institute
۱۲- talent mobility
۱۳- Science, technology, engineering, and mathematics (STEM fields)
۱۴- black swan event